Fiskgratäng, 4 portioner
Potatismos för 4 personer (mjölk, smör, salt, vitpeppar och cirka 8-10 potatisar + en äggula)
Torsk, ca 800 gram
2 dl vitt vin
2 fiskbuljong tärningar
Vatten så det täcker fisken tillsammans med vinet och den smulade buljongen.
Lägg torskfiléerna i botten av en ungsfastform. Häll på vinet smula buljongen (alt. hummerfond) och tillsätt vatten så fisken täcks. In i ugnen på 200 grader i ca 15/20 minuter samtidigt som potatisen kokar klart till moset.
Sås: lägg i en stor klick smör i en kastrull å låt smälta. Häll sedan på mjöl och vispa så det inte klumpat sig (vanlig redning). Häll sedan på mjölk å grädde, salt å vitpeppar, vispa tills såsen blir lagom tjock, späd ut med mer mjölk eller grädde. När detta är klart, tillsätt färsk dill samt lite av skyn från fisken i ugnen.
Häll bort resten av spadet från fisken och lägg moset runt fisken i den ugnsfasta formen. Efter detta häller du på såsen i formen så att fisken täcks.
Gratinera i ugn på ca 225-250 grader i ca 10 minuter (eller tills mos och sås blir gyllenbrunt).
Avnjut med en god grönsak, broccoli eller sockerärtor :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar